Tapahtumakalenteri

Stabat Mater
sunnuntaina, 29. päivänä maaliskuuta 2020, 16.00 - 17.30
Osumat : 46

stabatjuliste v2 page 001 1Kouvolan Kirkkokuoron konsertissa su 29.3. klo 16 kuullaan kouvolalaisen Tomi Päivisen säveltämä teos Stabat Mater: 8-osainen, urkusäestyksellinen laulusarja kuorolle ja sopraanosolistille. Tyyliltään teos liittyy runoelman aihetta mukaillen klassisen kirkkomusiikin perinteeseen. Koko teos on omistettu teoksen sopraanosolistin osat tulkitsevalle kanttori Mari Lehtiselle. Konsertin urkurina toimii kanttori Terhi Paukku. Kuoro-osuudet laulaa Kouvolan Kirkkokuoro johtajanaan kanttori Ritva-Liisa Marttila. Konsertissa kuullaan myös Kouvolan seurakunnan chimeyhtye Klangia.

Pastori Tomi Päivinen on kouvolalainen säveltäjä ja musiikin harrastaja. Tällä hetkellä hän toimii Kouvolan seurakunnan vt. nuoriso- ja opiskelijatyön pappina. Kouvolan Kirkkokuorossa Päivisellä on varajohtajan tehtävä ja hän kuuluu laulajana bassojen äänialaan.

Stabat Mater on katolinen hymni 1200-luvulta. Sen todennäköinen tekijä on Jacopone da Todi, ja se käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana. Nimi on lyhenne ensimmäisen rivin sanoista Stabat mater dolorosa (”Seisoi äiti tuskissaan”). Sitä pidetään yhtenä vaikuttavimmista keskiaikaisista latinankielisistä runoista. Musiikin Stabat Mater tekstiin ovat säveltäneet lukuisat säveltäjät. Tunnetuin ja suosituin Stabat Mater lienee Giovanni Battista Pergolesin (1710–1736) säveltämä.

Paikka Kouvolan Keskuskirkko